Bármennyit fizetnének érte – a Cordyceps, a természet Viagrája

Tibet és Nepál hegyei közt évszázadok óta él a legenda egy csodálatos élőlényről, mely előbb rovarból/hernyóból növénnyé, majd később növényből ismét rovarrá/hernyóvá alakul.
A legenda szerint élt egyszer egy pásztor, aki a jakjait legeltette a havas fennsíkokon. A jakok, mint rendesen, megpróbáltak a jeges vidéken némi eleséghez jutni, így miután patáikkal megkaparták a havat, mindent megettek, amit találtak, a friss fűvel együtt a Cordycepset is. A pásztor nem értette, mitől bírják olyan jól a magaslati levegőt, így figyelni kezdte őket, hisz ami jó lehet a jakoknak, az talán az embereknek is hasznos lehet.

A vizsgálatai során kiderítette, hogy a jakok egy különös alakú gombát esznek, amelyik egy hernyó holttestéből nőtt. A vakmerő pásztor végül önmagán is kipróbálta a gombát. Megette és elégedett volt az eredménnyel. Ennek hatására a törzs tagjainak is ajánlotta, akik ezután mind használták a Cordycepset.

Megismertették a buddhista szerzetesekkel is, akik szintén továbbadták a tudásukat, így a Cordyceps híre végül eljutott Kínába is. A császár orvosa is megismerte és úgy határozott, hogy ebből a különleges gombából csak a császári palota falain belül élők kaphatnak.  Mindenki, aki rátalált egy példányra, köteles volt azt beszolgáltatni.

A Cordyceps nemzetség gyógyászati szempontból kiemelt jelentőségű tagja Kína és Tibet 3000 m tengerszint feletti régióinak hideg, havas és mocsaras területein nő. E gomba ismerete és használata a tradicionális tibeti gyógyászatból került át a hagyományos kínai gyógyászatba. A különböző irodalmi források adatai nagyon eltérnek arról, hogy mióta használják Kínában, azt azonban mindenképpen el lehet fogadni, hogy használata több mint 1000 évre nyúlik vissza.

A Cordyceps-fajok olyan rovarpatogén, aszkuszos (nem bazidiumos) gombák, amelyek elpusztult vagy élő rovarlárvákon, bábokon élősködnek. A gombák spórái beborítják, majd gombafonalakat fejlesztve fonadékot, azaz termőtest nélküli micéliumot hoznak létre. A micélium a rovar testét fokozatosan behálózza, annak anyagait felhasználja, megakadályozva továbbfejlődését. A gazdaszervezetnek csak a bőrszövetét (,,bőrét”) hagyják meg, majd a gazdaállat fej felőli részéből bújik ki a gomba 4–11 cm hosszú, tuskó vagy ujj alakú, élénk narancsvörös színű termőteste. A gomba teljes fejlődési ciklusa 5–6 évig tart. A sajátos fejlődési ciklusa miatt a kínaiak úgy vélik, hogy ez a gomba nyáron növény(féle), télen állat(féle). Erre utal az a neve is, hogy „télen rovar (/hernyó) nyáron (gyógy)fű”.

A természetben az elpusztult rovar ,,bőrével” együtt gyűjtik a termőtesteket, melyeket megszárítva, vékony faágacskákra vagy drótra felfűzve és csomókba kötve hoznak forgalomba, megtisztítva az idegen anyagoktól.
Használatát elsősorban a hosszan  tartó betegség után a legyengült szervezet felerősítésére javasolják. Egyéb hagyományos alkalmazásai: a tüdő- és a vese működésének erősítése, köhögés csillapítása, a tüdő- és a hörgők váladékának csökkentése; tuberkulózis, vérzékenység, impotencia, rendszertelen menstruáció, időskori gyengeség, alsó háttáji fájdalom kezelése, éjszakai izzadás megszüntetése és az idegrendszer erősítése.

A Cordyceps hatása  a teljesítményre

 

A Cordyceps 1993-ban került a nyugati sportolók és a felkészítésükben közreműködő szakemberek érdeklődésének középpontjába, miután az 1993-as szabadtéri Atlétikai Világbajnokságon (Stuttgart) a kínai futó- nők mindenki megdöbbenésére 3 számban (1500 m, 3000 m és 10.000 m síkfutás) is arany érmet szereztek. A felkészülésük alatt az olimpiai csapat orvosának tanácsára az atléták rendszeresen Cordycepset fogyasztottak. Rá egy hónapra a Kínai Nemzeti Játékokon a csapat egyik tagja, Wang Junxiaa VB-arany mellé újabb elismerést szerzett hazájának és a Cordyceps-nek, többek között megdöntötte 10.000 m-es síkfutás női világcsúcsát is. A Cordyceps azóta is folyamatosan a nyugati (sport) tudományos élet  érdeklődésének középpontjában van.

Hogyan fokozhatja a Cordyceps az állóképességet és az energiaszintet?

A Cordyceps hatással lehet a test vitalitására és energiaszintjére. Ezt úgy éri el, hogy
a) megnöveli a sejtek energiatermelését
b) fokozza a szervezet oxigénellátását
c) javítja a vérkeringést, ezzel segítve, hogy az oxigén és a tápanyagok gyorsabban eljussanak a test minden részére.

A Cordyceps és az immunrendszer…

A Cordyceps az egyik leghatásosabb adaptogén immunmodulátor. Számos kutatás tárgya volt, melyek megerősítették, hogy igen hatékony immunstimuláns. Aktív összetevői a vízoldható poliszacharidok. A Hunan-i Orvosi Egyetem 1992-ben indított egy kutatást, melyben a Cordyceps természetes ölősejtek (NK sejtek) aktivitását növelő képességét vizsgálták. A kutatók azt találták, hogy a Cordyceps határozottan növeli a természetes ölősejtek aktivitását, mind sejtkultúrákban, mind állatokban. Ez azt jelenti, hogy a Cordyceps jelentős daganatellenes hatású lehet.

Miért jobb a DXN Cordyceps, mint a vad Cordyceps?

A DXN a legjobb Cordyceps törzseket választotta ki és azokat organikus gazdálkodással, ellenőrzött környezetben termesztette. A DXN Cordyceps ugyanazokat az aktív összetevőket tartalmazza, mint a vadon növő Cordyceps csak a hatékonysága jóval nagyobb és biztonságosabb.

Hogy segítheti a Cordyceps az emberek légzését?

A Cordyceps légutak ellenállását csökkentő hatásának következtében a légutak nyugodtabbak és nyitottabbak lehetnek. Ez lehet a magyarázat e gyógygomba hagyományos felhasználására, amiért számos felső légúti megbetegedés kezelésében használták, mint a tüdőgyulladás (pneumonia), krónikus hörghurut (COPD) és a TBC.

A Cordyceps segíthet a koleszterinszint csökkentésében?

Igen. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a Cordyceps bármely korú ember esetében képes csökkenteni az LDL koleszterin és növelni a HDL koleszterin szintjét. Egy vizsgálatban,melyben 9 kórház, 273 betegét két hónapon keresztül napi 3 g Cordyceps-készítménnyel kezeltek (ez az adag 4 kapszulával egyenértékű), a Cordyceps 17%-kal csökkentette az összkoleszterin szintet. A hasznos (HDL) koleszterin szintje 27%-kal nőtt, amíg a triglicerid szint átlagosan 9%-kal csökkent.

A Cordyceps képes javítani a májfunkciót?

Tanulmányok szerint a Cordyceps képes elősegíteni néhány májbetegség leküzdését. Egy klinikai vizsgálat során, amikor májzsugorodást (cirrhosis) követően fellépő májgyulladás (hepatitis) kezelésére használtak Cordyceps-készítményt, kimutatták, hogy a Cordyceps jelentősen csökkentette a tüneteket és növelte az ép máj-sejtek mennyiségét.

Mit tudunk a kínai hernyógomba állatkísérletekben és humán vizsgálatokban igazolt legfontosabb hatásairól? Hogyan hat szervezetünkre a Cordyceps? Miért érdemes fogyasztani? Minden kérdésedre választ kapsz, ha végiglapozod a Cordycepsről szóló online füzetet, Fődi Attila, Dr Babulka László és Dr Szabó László Gy. összeállítását.

Miért válaszd a DXN Cordyceps-et?

a) Kiváló minőségű Cordyceps törzsek kiválasztása
b) Egyedülálló organikus táplálás a termesztés során
c) Teljes körű minőségirányítási rendszer a termesztés megkezdésétől kezdve a késztermékig
d) GMP tanúsítvánnyal rendelkező gyárban készül, melynek saját,
csúcsfelszerelésű laboratóriuma van
e) Fejlett technológia használata a tápanyagok megőrzéséért
f) Kémiai adalékanyagoktól és tartósítószerektől mentes
g)100%-ban növényi és ásványi eredetű, organikus termesztéssel előállított gombatermék
h) HALAL tanúsítvánnyal rendelkezik
i) A szervezet számára könnyen emészthető és felszívódó
j) Minden korosztálynak megfelelő, akár hosszú távú fogyasztásra is
k) Különösen könnyen fogyasztható

Kattints a gombra, majd a megjelenő weboldal jobb felső sarkában levő ikonra. A Termékek címszó alatt megjelenik a webáruház.

Jó lenne olcsóbban vásárolni? DXN-tagként Te is megteheted. Regisztrálás után 20% kedvezményt kaphatsz minden vásárlásodnál.

Te is keresed az organikus alapanyagokból készült élelmiszereket és szívesen fogyasztanád a DXN-termékeket? Megtetszett az üzlet és szeretnél részt venni benne? Fordulj hozzám bizalommal! Minden kötelezettségtől mentesen beszélgethetünk róla.

7 + 6 =

Figyelem!

A fenti információkat ismeretbővítés céljából közöljük.

Orvosi kutatásokra, vagy a hagyományos keleti gyógyítás tapasztalataira történő hivatkozások nem tekinthetők a részünkről semmilyen egészségre utaló állításnak, és nem tekinthetők semmilyen étrend kiegészítő, termék, vagy hatóanyag reklámjának.

Az itt közölt tartalom nem tekinthető öngyógyításra való felhívásnak. Az öndiagnózis és az öngyógyítás egészségügyi kockázatokat rejt magában. Az étrend kiegészítők fogyasztása nem helyettesítheti az egészséges életmódot, a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozást, és a rendszeres testmozgást.

Betegség esetén forduljon orvoshoz!

A DXN termékeinek minősége teljesen megbízható, azokat az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet notifikálta, fogyasztásuk biztonságos.