Maca vagy perui zsázsa

(Lepidium meyenii)

Az utóbbi években egyre többet lehet hallani egy perui “csodanövényről”, a Macáról.
A perui zsázsát kizárólag az Andok 4-5000 méter magasan fekvő területein termesztik. Egyes források szerint egynyári, míg mások kétnyárinak írják le. A növény aranyló, vöröses, lila, kék, fekete vagy zöld színű gyökere a régió különösen nagy becsben tartott élelmiszere.

Főbb hatóanyagai:
szénhidrátok (60%)
fehérjék (10%)
étkezési rostok (8,5%)
zsír (2,2%)
valamint uridin, almasav és benzoil-származékai, glükozilonát.

Ásványi anyagokban (szelén, kalcium, magnézium, vas) és zsírsavakban (linolénsav, palmitinsav, olajsav) gazdag, emellett aminosavakat és különböző poliszacharidokat tartalmaz.
Két különleges hatóanyaga az (1R,3S)-1-metiltetrahidro-karbolin-3-karboxilsav, amely a központi idegrendszerre hat és a p-metoxibenzil izotiocianát, melyet vágyserkentő hatásúként (afrodiziákum) tartanak számon.

Főbb hatásai:

  • első sorban kiváló élelmiszer,
  • afrodiziákum
  • a menopauza kellemetlen tüneteinek enyhítésében segíthet
  • egyes kutatások szerint fokozza a spermaszámot és a spermák életképességét
  • egyes források adaptogén növényként tartják számon.

Fontos hangsúlyozni, hogy a Maca elsősorban élelmiszer, melyet 2000 éve fogyasztanak. Az ősi hiedelmek szerint az inka harcosok, mielőtt hadba indultak volna, mindig fogyasztottak belőle, hogy ezzel is növeljék testi erejüket. Asszonyaik pedig azért fogyasztották, hogy fenntartsák fogamzó képességüket. A leginkább bizonyíthatónak látszó állítás az az, hogy a Maca növelheti a spermaszámot és a spermák életképességét.

A perui zsázsa gyökérnek nincs elfogadott napi adagja, mellékhatásai nem ismertek.

 

Ezt a különleges hatásokkal bíró növényt megtalálhatjuk a DXN élelmiszereiben. A Maca gumó kivonata két kávéba is belekerült; a Maca Eucafe  valamint a Maca Vita kávé tartalmazza. Kóstold meg ezeket a hatásuk és az ízük miatt is különleges kávékat!