Noni ital – a vitaminbomba

A DXN Morinzhi ital friss Morinda citrifoliából (ismertebb nevén Noni gyümölcsből) készül. Szigorú felügyelet és irányítás mellett dolgozzák fel, hogy 100%-ban tiszta és természetes legyen, és egyben a jótékony tápanyagokat is megtartsa.

A Noni rövid története: Délkelet-Ázsiában, a csendes-óceáni térség országaiban széles körben ismert és elismert gyümölcs, melyet táplálkozási, egészség megőrzési és gyógyászati céllal használtak. Az ősi Hawaiion a Noni kérgéből és gyökeréből sárga és vörös festéket nyertek, melyet színezékként használtak. Az éretlen gyümölcs éhínség idején táplálékforrásként szolgált.

Gyógyítás céljára az éretlen Noni gyümölcsöt sóval összetörték, és a keveréket mély sebekre vagy csonttörésekre helyezték. Az érett gyümölcsöt tapaszként horzsolásokra, kelésekre és sebekre használták. A gyümölcs levét rovarirtóként, és a haj tetvektől való megtisztítására alkalmazták. Hawaii-on kívül Indiában, Malajziában, a történelmi Indokínában használták.

Mitől és miért ilyen hatékony a noni?

Nézzük meg először, mi történik a Nonival, amikor megisszuk. Az első fontos összetevő egy nagy molekula, amit proxeroninnak neveznek. Amikor megisszuk a Nonit, a proxeronin az emésztő csatornán keresztül a vastagbélbe, majd a máj vivőerein keresztül a májba kerül. A máj a legtöbb tápanyag fő raktározója. Minden második órában a máj felszabadít bizonyos mennyiségű proxeronint, amely a vérárammal kerül a szövetekhez. Hogy a proxeroninból xeronin keletkezhessen, egy segédre van szükség, ami egy proxeronáz nevű enzim. A xeronin olyan alkaloida, amelyet a test azért termel, hogy a megfelelő működéshez szükséges enzimeket aktiválja. Szabályozza a testműködést, és növeli az energiaszintet. Ezt az alkaloidát sehol sem lehet önállóan megtalálni, mivel a szervezet állítja elő, felhasználja, és le is bontja. Semelyik időpillanatban sincsen elkülöníthető és analizálható mennyiség a vérben. Mégis, a xeronin annyira alapvető a fehérjeháztartás működéséhez, hogy nélküle az élet nem lenne lehetséges. Hiánya sok betegséget okozhat.

A noni növeli a xeronin szintjét, és óriási befolyással van a sejtműködésre és védelmi rendszerére. Igaz, hogy a táplálék, amit nap, mint nap elfogyasztunk, tartalmaz proxeronint csak nem elegendőt. A modern civilizációval együtt sok probléma is felmerült. A XX. században a világ népessége drámaian megnövekedett. Drasztikusan meg kellett változtatni a mezőgazdaságot, hogy ezt a hatalmas tömeget élelemmel el tudja látni. A mezőgazdasági termelés növekedésével a föld minősége egyre romlott. A műtrágyák használatával nem lehetett ezt a problémát megoldani, így a termés nagy része nem tartalmazza a kívánt mennyiségű tápanyagot, amire szükségünk lenne, így a proxeronint sem.

A termőföld minőségi romlása mellett még sok tényező előidézheti a proxeronin hiányát a szervezetben. Ilyen a nem megfelelő táplálkozás, a betegség, a stressz vagy a nagyon aktív életmód. Ha a szervezet nem jut a megfelelő mennyiségű proxeroninhoz, a test proteinjei nem fognak kielégítően működni, és ez fáradtsághoz, betegséghez, végső soron halálhoz is vezethet.

Lehetséges, hogy sok modern betegség is a xeronin hiányával hozható összefüggésbe. Ha ez így van, nagy mennyiségű proxeroninnal talán segíteni lehetne ezeken a problémákon. Az, hogy olyan sok ember állítja – a Noni hatása fantasztikus – annak a ténynek köszönhető, hogy a Noni ellátja a szervezetet a hiányzó mennyiségű proxeroninnal, ami a táplálékban nincs meg. Ezért olyan egyedülálló a Noni ital. Nem juttat a szervezetbe aktív vegyi anyagokat – ahogy a legtöbb gyógyszer teszi – és így lehetővé teszi a szervezet számára, hogy maga gyógyítsa magát. A Nonival együtt szervezetbe került proxeronin raktározását és felhasználását maga a szervezet irányítja, saját igényeinek megfelelően. Amit nem használ fel, egyszerűen kiüríti, így a proxeronint nem lehet túladagolni.

A proxeronin és proxeronáz enzim mellett a Noni sok olyan bioaktív tápanyagot tartalmaz, ami segíti szervezetünk védekező rendszereit, egyensúlyi folyamatait. Külön-külön is hatékonyak, de együtt az ún. szinergizmus segítségével (ami azt jelenti, hogy a hatások nem egyszerűen összeadódnak, hanem összeszorzódnak) adaptogén hatást fejlenek ki. Ez annyit tesz, hogy a sejtek környezeti hatások miatti alul- vagy túlműködését helyreállítják. Ez vonatkozik a tápanyag-hasznosítástól a viharos gyorsaságú sejtosztódásig minden sejtszintű zavaros működésre.

A következő felsorolás néhány nagyon fontos tápanyagot tartalmaz, természetesen a teljesség igénye nélkül. Többszörös tesztek igazolják a terpén vegyületek jelenlétét a noniban. A terpének segítik a sejtek megújulását, és az általános jó egészség kialakításához használják őket.

Akubin, alazarin és antrakinon vegyületek is találhatók a noniban, amelyek mind bizonyítottan antibakteriális hatásúak. A noni használatos bőrbetegségek, megfázás, lázas állapotok és egyéb bakteriális eredetű egészségügyi problémák kezelésében.

A noni tartalmaz szkopoletint, amely egy olyan vegyület, ami megköti a szerotonint, ami nagyon fontos az emberi szervezet számára. A szkopoletin csökkenti a magas vérnyomást. Számos baktériumfajt elpusztít, és gombaölő hatása is van.

Gyulladás- és hisztamingátló hatása miatt sikeresen alkalmazható izületi gyulladások és allergia kezelésére. Az agyban a szerotonin a melatonin nevű hormon elővegyületeként szerepel. A szerotonin fontos szerepet játszik az alvás, a hőszabályozás, az éhség és a szexualitás irányításában is, migrénre, a depresszióra és még az Alzheimer-kórra is.

A damnacanthal nevű anyag, amely szintén megtalálható a noniban, meggátolja a kóros sejtburjánzást, tehát rákellenes anyagként használható. A gyümölcslében található alkaloidák serkentik a fagocitózist, amelynek során a falósejtek szó szerint megtámadják és felfalják a káros organizmusokat. A noni tumorgátló hatása annak az immunválasznak tulajdonítható, amely többek között a T-sejtek működését serkenti. A noniban található vegyületek lehetővé teszik az immunrendszer hatékonyabb működését, növelik az emésztőrendszer képességét arra, hogy hatékonyabban nyelje el a különböző tápanyagokat, főleg az aminosavakat.

Azon Noni fogyasztók többsége, akik nem kaptak optimális segítséget a Nonitól, általában kevesebbet fogyasztottak, vagy rövidebb ideig, mint a javasolt.

A Noni ital bármilyen gyógyszer kombinációval együtt szedhető, gyakorlatilag sok esetben hatékonyabbá teszi a gyógyszereket, és egy idő múlva kevesebb gyógyszerrel is elérhető ugyanaz az eredmény. A Noni gyakran csökkenti a hagyományos gyógyszerek káros mellékhatásait.

A NONI több mint 160 ásványi anyagot, vitaminokat, enzimeket és egyéb tápanyagokat tartalmaz. A legfontosabbak közülük:

 

 1. Proxeronin: Ez termeli a Xeronin, amely nagymértékben fokozza a sejtek regenerálódását és fenntartja a hormonális egyensúlyt.
 2. Scopoletin: Ez a gyulladáscsökkentő, anti-hisztamin, antibakteriális és gombaölő. Segít csökkenteni a vérnyomást, és megköti a szerotonint, szabályozza az alvásciklust, az éhség és a hő érzetet.
 3. Antrakinon: Olyan baktériumok ellen, mint például a Staphylococcus aureus, Escherichia coli és a Salmonella.
 4. Damnacanthal: Akadályozza a rákos sejtek növekedését, a kóros sejtburjánzását.
 5. Terpén: Sejtmegújító hatású, elősegíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből.
 6. Fito- tápanyagok és a szelén: Ők biztosítják az erős antioxidáns védelmet és a harcot a szabadgyökök ellen.
 7. Bőséges oldható és oldhatatlan rostok: Oldható rostok segítik megtisztítani a vért, csökkenteni a koleszterin szintet, és kiegyensúlyozzák a vércukorszintet. A nem oldódó rostok elősegítik a vastagbél egészségét.
 8. Aminosavak: A NONI több mint 20 ismert aminosavat tartalmaz, többek között 9 esszenciális aminosavat, amelyek az alapvető építőelemei a fehérjének. A szervezet nem képes előállítani az esszenciális aminosavakat és ezért ez függ a táplálkozástól. A gazdag zsírsavak segítenek fenntartani a bőr, az idegsejtek, a szívszövetek és az erek egészségét. Segítenek fenntartani a sejtmembránok működését, ezzel is elősegítve a jobb tápanyag felszívódást

A NONI hatása szervezetünk „rendszereire”

Immunrendszer A NONI támogatja az immunrendszert, amely erősíti a szervezet természetes ellenálló képességét a betegségekkel és fertőzésekkel szemben.

Keringési rendszer A NONI egy kiváló antioxidáns, mely segít a szervezetnek megszabadulni a káros szabad gyököktől és növeli az energia szintet.

Emésztőrendszer A NONI támogatja a megfelelő emésztést, ami azt jelenti, hogy segíti a tápanyagok jobb felszívódását a sejtek szintjén.

Metabolikus rendszer Erősíti az anyagcsere-rendszert, amely  megnövekedett energiát és vitalitást nyújt.

Egyéb előnyei A hajnak és bőrnek egészséges ragyogást biztosít. Egyéb előnyök közé tartozik továbbá a szellemi frissesség, fokozott figyelem és nagyobb fizikai teljesítmény.

Tudtad, hogy

 • 1 adag (30ml) Noni gyümölcslé, szakirodalmi adatok alapján, átlagosan 6mg C-vitamint tartalmaz?
 • csak Szamoa szigetén 3800 tonna Noni-t termesztettek 2005-ben?
 • A DXN Morinzhi-ben megtalálható a szudáni hibiszkusz, ami salaktalanító és roboráló teák alkotórésze. Ezt a szervezet salaktalanítására és légúti megbetegedéseknél a szükséges napi folyadékbevitel (illetve vitamin és ásványi anyagok) biztosítására használják.

Milyen egészségügyi hatásai vannak a NONI-nak?

1. Antioxidáns A szabadgyökök a sejtek oxidációját idézik elő, ami növeli a betegségek kockázatát. A noniban lévő antioxidánsok megkötik a szabadgyököket, ezáltal védenek a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák ellen.

2. Gyulladáscsökkentő A noni gyümölcs főként sokízületi és degeneratív ízületi gyulladás esetén enyhíti a tüneteket. Más gyulladásos betegségek ellen, mint a pikkelysömör, az ekcéma, az akné, az asztma, a bőr- és a bélgyulladás, szintén érdemes használni. Főleg a béta-szitoszterol, a terpének, a telítetlen zsírsavak, az enzimek és az alkaloidok közül pedig a proxeronin vesznek részt. Csökkentik a gyulladás tüneteinek kialakulásáért felelős prosztaglandinok termelését, és védenek a szabad gyökök ellen.

3. Bőrvédő A noni bőséges forrása olyan tápanyagoknak, melyek javítják a bőr állapotát. Védenek a sejtkárosodás és ezáltal az öregedés ellen. A nonit hagyományosan használták sérülések és bőrbetegségek kezelésére. Hatékony fekélyek, gombás fertőzések és a fejbőr kórokozók által kiváltott betegségei esetén. Samponként alkalmazva hidratáló hatást fejt ki és a fejtetűt is elpusztítja.

4. Fájdalomcsillapítás A noni fájdalomcsillapító hatásának oka a xeronin és a sejtek közötti kapcsolat. A xeronin megfelelő körülményeket teremt a sejtek számára, ezáltal javítja a közérzetet, az agynak olyan üzeneteket küld, melyek révén enyhül a fájdalom. Alkaloidái fokozzák a sejtek ópiát-receptorainak érzékenységét, a telítetlen zsírsavak pedig csökkentik a fájdalomkiváltó prosztaglandin termelést.

5. Antibakteriális Bár nem jelent alternatívát az antibiotikumokra, a noni aktív összetevői, főként az antrakinonok, a szkopoletin és a terpének könnyedén leszámolhatnak a gombákkal és a baktériumokkal.

6. Antidepresszáns A noni fokozza a melatonin és a szerotonin hormon termelődését. A szerotonin a hangulatot, az érzelmeket, az alvás befolyásolja, hiánya depressziót idézhet elő. A melatonin a cirkadián ritmust szabályozza, segíti az elalvást, az éjszakai pihenést és javítja a hangulatot.

7. Magas vérnyomás A noni nagy mennyiségben tartalmaz fitonutrienseket, szelént és C-vitamint, melyek megakadályozzák, hogy szabadgyökök károsítsák az erek falát és szkopoletint, mely csökkenti a magas vérnyomást. A xeronin harmonizálja a sejtek működését, csökkenti a stresszt és ennek eredményeként a vérnyomást is. Megtalálható benne a triptofán aminosav is, mely a véráramba kerülve eljut a sejtekhez és elősegíti más anyagok, pl. a szerotonin termelődését, mely szintén vérnyomáscsökkentő és kedélyjavító hatású.

8. Anyagcsere A noni a legújabb szuperélelmiszer az anyagcsere szempontjából. Javítja az emésztést, szabályozza az anyagcsere folyamatokat és vércukorszintet. Serkenti az emésztést: az antrakinonok hatására. Rostjai csökkenthetik az egyszerű cukrok bevitelét, ennek eredménye a vércukorszint lassú és fokozatos emelkedése étkezés után.

9. Ízületi gyulladás A noni csökkenti a gyulladásokat, erősíti a csontokat és az ínszalagokat. Hatásainak tesztelése ízületi gyulladás ellen hosszú időt vesz igénybe, de úgy tűnik, a betegek megkönnyebbülnek, ha a szokásos napi adagot fogyasztják belőle.

10. Energianövelés A polinézek hagyományosan használták a nonit az energia növeléséhez és fáradtság ellen. A vizsgálatok szerint a noni fizikai aktivitást fokozó, állóképességet javító és kimerültség elleni hatásával nagyban javítja az életminőséget.

11. Allergia Magas flavonoid tartalma miatt gátolja az allergiás reakciót kiváltó hisztamin felszabadulását, és csökkenti az ödéma képződést a nyálkahártyákon (orrdugulás, fulladás).

12. Csökkenti a daganatos sejtek szaporodását A damnacantal gátolja a daganatgének hatásának érvényre jutását, és elősegíti a hibás sejtek mielőbbi lebontását és kitakarítását. Az utóbbi funkciót támogatják az immunrendszer által nagyobb mennyiségben termelt gamma-interferon, a tumor-nekrózis faktor (TNF) és az interleukinek is.

“Néhány probléma, amelyeket a Noni gyümölcs fogyasztása kedvezően befolyásol: magas vérnyomás, menstruációs görcsök, ízületi gyulladások, gyomorfekély, rándulások, sérülések, depresszió, szenilitás, emésztési zavarok, érelmeszesedés, véredény problémák, drogfüggőség, fájdalomcsillapítás és még sok egyéb. Annak ellenére, hogy a fenti lista úgy fest, mint egy kitépett lap a Vándor Kuruzslók kézikönyvéből, mégis valószínűleg konzervatív. A NONI-ban levő  szabad xeronin molekuláris szinten fejti ki hatását, és a sérült sejteket gyógyítja. Elsődleges funkciója a specifikus proteinek merevségének és formájának szabályozása. Mivel ezek a proteinek különböző feladatokat látnak el a sejten belül, érthető, hogy a Noni hatása hihetetlenül széleskörű fiziológiai reakciókat produkál.” Dr. Ralph Heinicke

Az ORAC értékről

Az ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity = Oxigéngyök Abszorbciós /elnyelő/ Kapacitás) egy nemzetközileg elfogadott szabványrendszer az élelmiszerek és táplálék-kiegészítők antioxidáns kapacitásának mérésére. Az ORAC érték megmutatja egy bizonyos élelmiszer, kiegészítő vagy összetevő szabad gyök pusztító és semlegesítő képességét.

Több száz különböző antioxidáns létezik, melyek magukban foglalják a vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat, enzimeket és a növényi antioxidánsokat. Mivel a tudósok sem ismerik minden növény antioxidáns összetevőjét, kifejlesztettek egy tesztet, amely kimutatja egy anyag teljes antioxidáns kapacitását. Ez az ORAC teszt.

Minél magasabb az ORAC érték, annál jobb antioxidánsról beszélünk. Vagyis, minél magasabb az ORAC érték, a szóban forgó élelmiszer, ital, gyümölcs, táplálék-kiegészítő, vitamin vagy kémiai anyag annál hatékonyabban képes lassítani az öregedési folyamatot, valamint gátolni a betegségek kialakulását.

Napi javasolt ORAC egység

A táplálkozástudósok napi kb    5.000 ORAC egységnyi élelmiszer fogyasztását javasolják. Mindazonáltal amikor valaki nagyobb mértékben van kitéve a szabadgyökök károsító hatásának (sportol, dohányzik, egészségtelenül táplálkozik stb.), a javasolt ORAC egység a dupláját vagy háromszorosát is elérheti!

Az ORAC teszt forrása Megfelelő antioxidáns védelem: gyümölcsök + zöldségek + magas antioxidáns tartalmú táplálék kiegészítők Az élelmiszerek antioxidáns tulajdonságának (ORAC érték) bevizsgálásáért a Brunswick intézet – egy világviszonylatban elismert, független amerikai laboratórium – felelős, amely az antioxidánsok elemzésére specializálódott. Nemrég a Brunswick intézet kifejlesztette az ORAC5.0 szabadalmaztatott módszert, ami egy sokkal átfogóbb antioxidáns tesztelést biztosít. Az ORAC5.0 módszerrel vizsgált élelmiszerek adatbázisa még igen kezdetleges, de remélhetőleg hamarosan már az új – megbízhatóbb – módszerrel bevizsgált élelmiszerek listáját tudjuk közzétenni. Ami biztos, hogy sok gyümölcs- és zöldségfogyasztás + jó minőségű és magas antioxidáns tartalmú táplálék kiegészítők szükségesek az egészséges antioxidáns védelem biztosításához!

Magyar nyelvű szakirodalom:

[Dr.] Dános Béla: Farmakobotanika : Gyógynövényismeret. 3., bőv., átdolg. kiad. Budapest : Semmelweis Kiadó, 2006. 332 p. ISBN 963 9656 10 0

Noni : Morinda citrifolia : Tények ? vélemények ? tapasztalatok. Szerk. Dr. Bognár Gusztáv. Budapest : MediProm Kiadó, 2002. 31 p. ISBN 963 204 049 X

Petendi Zsolt: Egy varázslatos gyógynövény: a Noni : A Noni (Morinda citrifolia) és a Tahitian Noni? Juice hatásai a tudományos szakirodalom tükrében. 1. rész. In: Komplementer Medicina, 2003. VII. évf. 4. szám. pp. 42?47.

Petendi Zsolt: Egy varázslatos gyógynövény: a Noni : A Noni (Morinda citrifolia) és a Tahitian Noni? Juice hatásai a tudományos szakirodalom tükrében. 2. rész. In: Komplementer Medicina, 2004. VIII. évf. 1. szám. pp. 48?53.

[Dr.] Szabó László Gy.:Gyógynövények és élelmiszernövények A-tól Z-ig. [elektronikus dokumentum].Pécs:Melius Alapítvány, [2009]. 205 p.

[Dr.] Szabó László Gy.: Gyógynövény-ismereti tájékoztató : gyógyszerészeknek : orvosoknak : kertész- és agrármérnököknek : biológiatanároknak. Baksa : Schmidt und Co. : Pécs : Melius Alapítvány, 2005. 302 p. ISBN 963 218 185 9

Prof. Dr. Szedlák-Vadócz Valéria: Noni, Indiai Faeper. In: Táplálkozás és Egészség : Nutrition & Health : A Magyar Fitness Szövetség tudományos hírlevele, 2002. VII. évf. 5. szám. 23 p.

[1] Forrás: Prof. Dr. Szedlák-Vadócz Valéria: Noni, Indiai Faeper. In: Táplálkozás és Egészség : Nutrition & Health : A Magyar Fitness Szövetség tudományos hírlevele, 2002. VII. évf. 5. szám. p. 4.

[2] Forrás: Noni : Morinda citrifolia : Tények ? vélemények ? tapasztalatok. Szerk. Dr. Bognár Gusztáv. Budapest : MediProm Kiadó, 2002. p. 9.

DXN Morinzhi Juice

Morinda citrifolia ital hibiszkusszal

A DXN Morinzhi friss Noni gyümölcslé és természetes hibiszkusz ital felhasználásával készül, szigorú ellenőrzések mellett. Tartósítószert, mesterséges színezéket illetve mesterséges aromát nem tartalmaz. A Morinzhi annyira természetes, mint a trópusi gyümölcsök, melyekből készül.

Felhasználási javaslat: 2 evőkanál (30 ml) Morinzhi-t 200 ml meleg vagy hideg vízben elkeverni.

Összetevők: Morinda citrifolia lé (85%), hibiszkusz (Hibiscus sabdariffa L.) lé (15%)

 A Noni ital, valamint a DXN más organikus termékei megvásárolhatók a DXN Webáruházban akár azonnal, fogyasztói áron, vagy regisztráció után 20% kedvezménnyel.

Kattints a gombra, majd a megjelenő weboldal jobb felső sarkában levő ikonra. A Termékek címszó alatt megjelenik a webáruház.

Jó lenne olcsóbban vásárolni? DXN-tagként Te is megteheted. Regisztrálás után 20% kedvezményt kaphatsz minden vásárlásodnál.