Legyél acél idegzetű és kiváló memóriájú, mint egy oroszlán!

A Hericium erinaceus (kínai süngomba, oroszlánsörény gomba, Lelley könyvében: petrezselyemgomba) évszázadok óta ismert ízletes és tápláló élelmiszer, valamint megbecsült gyógygomba.

A gomba kínai neve: majomfej gomba, a kínai kultúrában ez a gomba fejedelmi ételnek számít.
A japán neve: Yamabushi-take a gomba rejtőzködő életmódjára utal, hisz a (főleg buddhista) hegyi remetéket nevezik japánul yamabushi-nak.
A gomba első nyugati említése 1794-ben történt és C.H. Persson nevéhez fűződik.

Főbb hatóanyagai:

 • poliszacharidok, pl. különböző β-glukánok
 • adenozin
 • oleinsav
 • fehérjék és aminosavak, az esszenciális aminosavak közül a fenil-alanin, hisztidin, leucin, izoleucin, lizin, treonin és valin megtalálható benne!
 • nyomelemek és ásványi anyagok, pl. foszfor (P), vas (Fe), kálium (K), kalcium (Ca)
 • B1- és B2-vitamin

A hagyományos kínai gyógyászatban máig használt gyógygomba hatásait számos modern kutatás támasztja alá.

Kínai, japán, koreai és amerikai kutatók munkái alapján a süngomba az alábbi hatásokkal bír:

 • mikoroba ellenes
 • tumor ellenes, fékezi a tumorok növekedését (a természetes ölősejtek, T-sejtek és B-sejtek, valamint a makrofág-függő immunválaszok stimulálásával)
 • immunmoduláns (aspecifikus immunstimuláns)
 • antioxidáns hatású
 • vérzsír- és vércukorszint csökkentő
 • időskori elbutulás (demencia) ellenes hatás, a hericinon C és H, valamint az erinacin A és I tartalma miatt

a hagyományos kínai gyógyászatban elsősorban gyomor- és bélbántalmak, valamint ideggyengeség és általános kimerültségi állapot kezelésében használják.

Felhasznált irodalom:

Lee, Jong Seok et al.: Study of Macrophage Activation and Structural Characteristics of Purified Polysaccharides from the Fruiting Body of Hericium erinaceus. In: Journal of Microbiology and Biotechnology, 2009. vol. 19. no. 9. pp. 951–959.

[Dr.] Lelley, Jan: A gombák gyógyító ereje : Mikoterápia az egészség szolgálatában. Ford. dr. Lelley János. Budapest : Mezőgazda Kiadó, 1999. 155 p. ISBN 963 9121 74 6

Wang Jinn-Chyi et al.: Hypoglycemic effect of extract Hericium erinaceus. In: Journal of the Science of Food and Agriculture, 2005. vol. 85. Issue 4. pp. 641–646.

Az összes ismert gyógygomba faj közül ez az egyetlen gomba, amely javítja az agy egészségi állapotát.

Mondják, az Oroszlánsörény gomba az idegrendszer karbantartója. Segít abban, hogy megőrizhessük memóriánk jó kondícióját, és mentálisan is egészségesek maradhassunk.

A Supplemets in Review szemléző írása a legújabb kutatások eredményeiről szólnak. Mit várhatunk az Oroszlánsörény gombától, mik a tapasztalatok, erről szerezhetünk tudomást a folyóiratból.

Oroszlánsörény gomba – (Hericium erinaceus

Egzotikus kínai gomba ideg-regeneráló képességgel, amely erősítheti a kognitív teljesítményt

A Supplemets in Review szemléző írásának fordítása
Fordította: Fodor András Attila – 2017
Angol nyelven megjelent:
Az eredeti írás címe:
Lion’s Mane as a Nootropic – September 6, 2015 By Editor
Tartalomjegyzék:
· 1. Áttekintés
1.1 Miért számít az agy egészsége szempontjából az Ideg Növekedési Faktor (NGF)?
1.2 Az oroszlánsörény gomba hatása
· 2. Kutatás
2.1 Állat kísérletek és “In vitro” kutatás
2.2 Humán kutatás
· 3. Adagolás
· 4. Mellékhatások
· 5. Elérhetőség
· 6. A „Supplements in Review” ajánlásai
Az oroszlánsörény gomba (Hericium erinaceus) jól ismert a konyhában, de kevésbé az agy egészségével kapcsolatban. Miközben pontos mechanizmusa ismeretlen, egyes bizonyítékok azt sugallják, hogy ez a gomba támogathatja az agy egészségi állapotát azáltal, hogy:
 
• fokozza az Ideg Növekedési Faktor (NGF) termelést, ezzel segíti az agy regenerálódását és plaszticitását;
• számos degeneratív agyi probléma manifesztálódását megelőzően megjelenő béta-amyloid fehérjék elleni hatása van;
védi a neuronokat; ez azt sugallja, hogy megvédi az agyat a stressz ellen.

Áttekintés

Több mint 2000 gombafaj használatos az élelmiszerekben és a gyógynövény-egészségügyi gyakorlatban. A legtöbb gyógygombát jellemzően immunerősítésre használják. Az oroszlánsörény gomba (más néven Yamabushitake vagy Hericium erinaceus) azért más, mert az összes ismert gyógygomba faj közül ez az egyetlen gomba, amely javítja az agy egészségi állapotát.
A legtöbb kutatás az oroszlánsörény gomba két hatóanyagára összpontosít: a hericenonra és az erinacinre. Míg az oroszlánsörény gomba hatóanyagaival kapcsolatos tudományos vélemények ütköznek egymással, általában úgy vélik, hogy az erinacin támogatja az oroszlánsörény gombának az elsődleges agyműködéssel kapcsolatos aktivitását:
 
· Az oroszlánsörény gomba erinacin fokozhatja az agyi Ideg Növekedési Faktor (NGF) termelését.
Megjegyzés: Az oroszlánsörény gombában egy harmadik hatóanyag, az amylobán az amyloidok ellen hat, de ezt nem támasztják alá kutatási eredmények, vagy bizonyítékok. A hericenont és az erinacint leginkább az agysejtek regenerációjával hozzák kapcsolatba.

Miért fontos az agy egészsége szempontjából az Ideg Növekedési Faktor (NGF)?

 
Az NGF fontos az agy egészsége szempontjából, mert támogatja a következőket:
 
 •  Előmozdítja a friss őssejtek speciális agysejtekké történő differenciálódását
 • Támogatja az agysejtek növekedését, egészséges működését, túlélését és hosszú élettartamát
 • Fenntartja és szervezi az agysejteket és neuronokat az egész idegrendszerben
 • Szabályozza az agyi plaszticitással és memóriával kapcsolatos biológiai tevékenységeket
Mivel az NGF hiánya az Alzheimer-kórt befolyásoló tényezőnek tekinthető, az NGF-et az agy degenerációk lehetséges gyógymódjaként azonosítják. A kihívás? Mint fehérje, az NGF nem tudja átlépni a vér-agy gátat. Ezért a tudomány arra összpontosított, hogyan lehet növelni a szervezet saját NGF termelését.
 
Úgy tűnik, hogy az oroszlánsörény gomba megfelel az elvárásnak – mind az aktív hericenon és az erinacin áthatol a vér-agy gáton. Egyes kutatók különösen az erinacinről feltételezik; „lehetséges, hogy gyógyszerként vehető számításba degeneratív idegrendszeri rendellenességek esetén, mint az Alzheimer-kór és a perifériás idegek regenerációja.”
 
Lássunk néhány kutatást ezen lenyűgöző gomba potenciális biológiai aktivitása és agyon belüli előnyös hatásával kapcsolatban.

Az oroszlánsörény gomba hatása

A korai kutatások tanúsága szerint, ha egyre több agyi ködöt érzel, ahogy öregszel, az oroszlánsörény gomba tisztítja az elmédet, valamint helyreállítja a memóriát és a mentális funkciókat. A gomba segít karbantartani az agysejteket, és visszaszorítja az idős korral együtt járó kognitív hanyatlást. Klinikai kísérlet tanúsága szerint, melyet 40 év feletti nőkkel végeztek, úgy tűnik, hogy az oroszlánsörény gomba enyhíti a depresszió és szorongás tüneteit.

Kutatási eredmények

Állat kísérletek és “In vitro” kísérletek
 
· 5% száraz, porított oroszlánsörény gombát tartalmazó takarmánnyal hét napig etetett egerek a hippocampusban az Ideg Növekedési Faktor (NGF) szintjének emelkedését mutatták. Ebből kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a gomba „aktív hatóanyagokat tartalmaz, melyek serkentik az NGF szintézist.”
 
 
· Tanulási- és memória zavarok előidézése céljából amiloidokkal kezeltek egereket, majd 23 napig oroszlánsörény gombával etették őket. A kutatók beszámoltak arról, hogy az oroszlánsörény gomba megelőzte a rövid távú és a vizuális felismerési memória károsodását, és arra a következtetésre jutottak, hogy a gomba “hasznos lehet a kognitív diszfunkció megelőzésében.”
 
 
· Folyékony oroszlánsörény gomba kivonatot adtak zúzódásos perifériás idegsérüléssel rendelkező patkányoknak, hogy lássák, segíthet-e az idegek helyreállításában. Kutatók szerint azok a patkányok, amelyek oroszlánsörény gomba kivonatott kaptak, láthatólag gyorsabban javultak, és jobb ideg regenerációt mutattak. A kutatók következtetése szerint „az oroszlánsörény gomba naponta, szájon át történő alkalmazása elősegítheti a patkány sérült perifériás idegeinek regenerálódását a gyógyulás korai szakában.”
 
 
· Kutatók egy in vitro kísérletben azt tanulmányozták, hogy az oroszlánsörény gomba „ideg működést támogató” aktivitása hogyan segítheti az agysejteket burkoló, és működésüket sokféle módon támogató myelin hüvelyt. A kísérlet során a kutatók azt tapasztalták, hogy az oroszlánsörény gombával a myelinizáció hamarabb elkezdődött, és gyorsabban befejeződött, ezért arra a következtetésre jutottak, hogy „szabályozó hatást mutatott a myelin képződés folyamatára in vitro.”

Humán kutatás

Az oroszlánsörény gomba (3g) javítja az enyhe kognitív elégtelenséget

Ebben a kísérletben enyhe kognitív elégtelenség diagnózissal, harminc, 50 és 80 év közötti férfit és nőt placebóval, illetve naponta 3×4 db 96% oroszlánsörény gombát tartalmazó 250 mg-os tablettával, 16 hétig kezeltek. A kísérletben résztvevőket egy kognitív funkciós skála alkalmazásával a kezelés megkezdése előtt, valamint a nyolcadik, tizenkettedik és a tizenhatodik héten, és még egyszer, négy héttel a kezelés befejezése után megvizsgálták. A kutatók beszámoltak arról, hogy az oroszlánsörény gombával kezelt csoport magasabb kognitív teljesítményt mutatott a kezelés során, de ez jelentősen csökkent a kezelés abbahagyása után.
 
· A kutatók szerint „A tanulmányban kapott eredmények azt sugallják, hogy a Yamabushitake [Oroszlánsörény gomba] hatásos az enyhe kognitív károsodás javításában.”

Mori tanulmánya szerint, 750 mg oroszlánsörény gomba javította a kognitív képességeket, de a mentális teljesítmény a táplálék kiegészítés abbahagyása után visszaesett.

A Oroszlánsörény gomba segíthet depresszió esetén negyvenes nőknél

30 fő, körülbelül 40 éves átlagos életkorú nőnek Oroszlánsörény gombával preparált sütit, illetve placebót adtak négy héten át, majd értékelték kognitív és mentális egészségi állapotukat. A depressziót, a szorongást, a koncentrációvesztést, az alvásminőséget és a menopauza tüneteinek tartományát értékelték.
A kutatók vizsgálták a “határozatlan panaszokat” is, köztük a kognitív diszfunkciót, ingerlékenységet, a húgyhólyag egészségi állapotát, hátfájást és az apátia alakulását. A vizsgálat végén a kutatók arról számoltak be, hogy az oroszlánsörény gomba, jelentős javulást hozott a menopauzás tünetek, a depresszió és a határozatlan panaszok esetében.
A gomba hatására mutatott trend a koncentráció és szorongás javulása esetében nem érte el a szignifikáns szintet. Az alvás minősége nem változott.
A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy “az eredmények azt mutatják, hogy a Hericium erinaceus (Oroszlánsörény gomba) bevétele csökkentheti a depressziót és a szorongást.” A kutatók szerint ezek az előnyök összefüggésben lehetnek a gomba jól dokumentált NGF fokozó aktivitásával, de elismerték, hogy lehetnek még ismeretlen bio-aktivitások, ezért további tanulmányok indokoltak.

Adagolás

· Nincs túl sok kutatás, de humán kísérletekben 750 mg Oroszlánsörény gomba felhasználását előnyösnek találták.
· A javasolt dózis általában 300 mg és 2000 mg között van esetenként.
 

 

Mellékhatások

Az Oroszlánsörény gomba egy széles körben fogyasztott élelmiszer; biztonságos és jól tolerálható, nincsenek szignifikáns mellékhatások.
 

 

Elérhető formák *

· Plain Lion’s Mane: Egyszerűen porított gomba. A legolcsóbb elérhető forma.
 
· Oroszlánsörény gomba kivonat: Hatásosabb formája a gombának; 14:1-es kivonatokat találtunk (14 font gomba koncentrátumból készült 1 font kivonat).
 
· Standardizált Oroszlánsörény gomba: Feldolgozva, hogy biztosítsák a pontos hatóanyagszintet; 30% -os és 50% -os poliszacharidra standardizált Oroszlánsörény gomba (az aktív hericenon és erinacin a poliszacharidok közbülső anyagcsere termékei).
 
· Oroszlánsörény gomba por: hozzáadható vízhez, gyümölcsléhez, lé fagylalthoz, shake-hez, stb…
 
· Oroszlánsörény tea: ez egy népszerű ehető gomba, és valószínűleg ízletes, OK, de ebben a formában nehézséget okoz, hogy megtudjam a tényleges hatóanyag mennyiséget.
 
· Amycenone® / PLM-frakció: Ez a “márkázott” összetevő, 0,5% Hericenonnal, és 6 % Amylobannal szabványosítva. Úgy tűnik, egy kevésbé ismert Oroszlánsörény gomba hatóanyagot – az Amylobant céloz meg – egy gomba hatóanyagot, amely a káros béta-amiloid fehérjék ellen hat. Japánból származik, rendkívül drága, és megtalálható az Amyloban®3399 nevű táplálék kiegészítőben.
 
 
Megjegyzés: Néhány oroszlánsörény gombát “szerves” címkével látnak el, ami azt jelenti, hogy ökológiai kertészetben termesztik.

A „Supplements in Review” ajánlása:

Lion’s Mane, 500 mg

Szeretné regenerálni az agysejteket? Ki nem? Az agysejt RE-generációja nem csak az agyi DE-generáció esetén (dementia, Alzheimer-kór) segít, de úgy gondoljuk, hogy segítenie kell a mentális teljesítményt is. Az Oroszlánsörény gomba az Ideg Növekedési Faktor (NGF) stimulálásával fokozhatja a idegrendszeri regenerációt. Kérdés, hogy ez általánosan elfogadott nézetté válik-e, azt a jövőben meglátjuk, de a korai kutatások ígéretesek.
 
Ez a tény, valamint a gomba helye a gyógynövény-wellnessben – az Oroszlán-sörény, mint A GOMBAFAJ, amely segíti az agyi egészséget – arra késztetnek bennünket, hogy ajánljuk.
 
500 mg Lion’s Mane a mi javaslatunk, mivel a legjobb humán vizsgálat 750 mg-ot alkalmazott naponta, de egy másik tanulmány szerint az alacsonyabb koncentrációk az NGF-et jobban stimulálhatják, mint a magasabbak9. Ezzel kapcsolatban azt javasoljuk, hogy érdemes 500 mg-mal kezdeni, figyeljék, hogyan működik, és ha nincs javulás, akár 750 mg-ig is emelhetjük az adagot.

Hogy juthatok hozzá az Oroszlánsörény gombához?

Kattints a gombra, majd a megjelenő weboldal jobb felső sarkában levő ikonra. A Termékek címszó alatt megjelenik a webáruház.

Jó lenne olcsóbban vásárolni? DXN-tagként Te is megteheted. Regisztrálás után 20% kedvezményt kaphatsz minden vásárlásodnál.